Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi

406 Görüntülenme
0 Yorum

Yöneticiye Bildir


Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi

Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi

Sinifta çocuklarin dikkatlerini toplayamamalarinin birçok nedeni olabilir. Örnegin çocuk görsel olarak asiri duyarli olabilir. Camdan gelen parlak günes isigi ya da panodaki canli renkler bu çocugun dikkatini dagitabilir. Kokulara duyarli baska bir çocuk ise ögretmenin parfümü ya da hayvanlarin bulundugu bir kafes yüzünden dikkatini dagitabilir. Sese asiri duyarlilik da benzer sonuçlar dogurabilir. Örnegin motor sesi gibi alçak frekanstaki seslere duyarli çocuklar ders boyu bu sesi duyarlar. Öncelikle bu çocuklari daha az rahatsiz olacaklari bir ortama çekerek dikkatlerini toplamalarina yardimci olabiliriz.
 Diger taraftan akranlarina göre daha az reaksiyon veren ve bir ses duyduklarinda odaklanamayan çocuklar olabilir. Genellikle sese ya da kendilerine dokunuldugunda cevap vermezler. Kendi dünyalarinda yasiyor gibidirler.

Bireysel farkliliklar

Unutulmamalidir ki gelisimsel sorunlari olan çocuklarin problemleri birden fazla olabilir. Örnegin duyarak algilama sorunu olan çdcuk kendine verilen birden fazla yönergenin sadece bazilarini duyar ve digerlerine cevap vermiyor ya da ona göre davranmiyor gibi gözükebilir.

Görerek ve alan hissi ile kavrama ve isleme problemleri olan çocuklarda da dikkat ve konsantrasyon problemleri yasanabilir. Bu problemi olan çocugun gözlüge ihtiyaci yoktur. Sadece gördüklerini düzenlemede güçlük çekmektedir. Örnegin bu çocugun odasinda bir sey saklarsaniz çocuk odanin her tarafina bakmaktansa sadece belli yerleri arar. Bu çocuklar bazen asiri odaklanabilirler bazen de hiç odaklanamazlar. Duyduklariyla gördüklerini iliskilendirmekte güçlük çekerler, bu okumayi ve dikkati toplamayi etkiler ve bu yüzden dikkatleri kolayca baska alanlara dagilir.

Motor hareketleri planlama ve siralama güçlügü olan çocuklarla da dikkat problemi yasanabilir. Bu güçlük karmasik hareketleri planlama ve siralamada, düsünceleri siralamada kendini gösterir. Bu probleme genellikle algi güçlügü problemlerinden daha sik rastlanir. Örnegin giyinmeye çalisan bir çocuk düsünelim. Bu eylem için 10 basamak gerekli olabilir. Siralama ve düzenleme güçlügü olan bir çok bir arada 3-4 basamagi yapabilir ve arkadan baska bir seye yönelebilir. Diger bir deyisle baskalarinin düsünmeden otomatik olarak yaptigi bir seyi yapabilmek için bu çocuk her basamagi düsünmek zorundadir.

Dikkati farkedebilmek

Dikkat birçok faktörün bir arada çalisabilmesiyle ortaya çikar. Eger dikkati olusturan nedenleri tek bir neden olarak görürsek ya da dikkati dagitabilecek farkli nedenleri görmezden gelirsek farkli yöntemlerle kendi kendilerine yardimci olmayi ögrenebilecek çocuklara önce biz yardimci olamayiz. Bu yüzden farkli farkli çocuklarda bu sorunu yaratan nedenleri anlamaya çalismaliyiz. Ve her çocuga kendi gereksinim duydugu alanda destek olabiliriz.

Daha yakindan bakarsak

Dikkatini veremeyen çocuklarin bazilari kendi içlerine dönük ve hayal aleminde gibidir bazilari ise asiri hareketli ve saldirgan olabilirler. Ilginç olan asiri hareketli olan çocuklarin temas, ses ve hatta bazen aciya karsi az hareketli olmalaridir. Bu çocuklar duyulara gereksinim duyarlar ve bu uyaricilar için hareket ederler. Kendi içlerindeki hareket güdüsünü doyurmak için sürekli hareket etmek isterler. Diger taraftan kendi içsel hareket hislerine karsi gelmek isteyenler de hareket etmekten hoslanmazlar. Bu çocuklar çok atlayan ziplayan çocuklar degildir.

Ayrica endise ve korku da çocuklarda asiri hareketlilik ve dikkatsizlik yaratabilir. Baziçocuklar ise çevrelerindeki ilaçlara, yiyeceklere ve kimyasallara duyarli olabilir. Yüksek ses, hareket ve karisiklik çocuklara asiri bir yük bindirebilir. Her durumda bireysel olarak o çocugun dikkat probleminin tam olarak neden kaynaklandiginin bulunmasi gerekir.

Veli ve uzmanlarla birlikte çalisma

Birlikte çalismada ögretmenler ve veliler anahtar durumdadir. Çünkü çocugu en iyi onlar tanir. Çocugun hangi durumlarda, sadece okulda degil evde ve arkadaslariyla iken ne yapip ne yapmayacagini onlar bilir. Diger uzmanlar da çocugun güçlü ve zayif yanlarinin belirlenmesine ve bunlarin anlasilmasina yardimci olabilirler. Çocuk psikiyatri ya da psikologu çocugun bilgiyi algilama ve isleme güçlüklerine bakabilir, aile dinamiklerini inceler, endisenin rolünü arastirabilir ve öneriler getirir.

Dikkat Eksikligi/Bozuklugu Sendromu

Su ana kadar Dikkat Eksikligi/Bozuklugu Sendromu olarak adlandirilan sorunun nedenini olusturan bir genetik faktör ya da nörokimyasal faktör belirlenememistir. Arastirmalarda da tek basina ayristirilabilen bir neden bulunamamistir. Belki de sorun birden fazla faktörün bir araya gelmesiyle olusmaktadir. Bütün bu sorularin cevaplari hala bulunmamis oldugu için karsilastigimiz dikkat ve gelisim sorunlari ile ilgili benimseyebilecegimiz yaklasimda kendi kendimize sunu sormaliyiz: Çocugun hangi fonksiyonlarinda güçlügü var? Motor hareketler ve siralama mi? Söyleneni anlamasi mi? Seslere ve temasa cevap vermesinde mi? Hep hareketlilik aramasinda mi? Böylece her çocuga kendi gereksinim duydugu alanda yardimci olabiliriz.

Güçlü taraflari öne çikarma

Problemlere çözüm olarak bir tek seyi gösterebilmek çok çekicidir. Ancak bir çocukta Dikkat Eksikligi/Bozuklugu Sendromu olduguna karar vermek ve ilaç tedavisine yönelmek bizim altta yatan diger güçlü taraflari ortaya çikarmamiza engel olabilir. Ilaç tedavisi bazi çocuklara yardimci olur bazilarina olmaz. Öncelikle çocugun altta yatan güçlü taraflarini ortaya çikararak nasil bir gelisim gösterecegini görebilirsiniz. Ondan sonra ilaç tedavisinin yararli olup olmayacagina karar verebilirsiniz.

Diyelim ki bir çocukta tipik bir planlama ve düzenleme/siralama sorunu var. Okula gitmeye hazirlanirken arka arkaya neler yapmasi gerektigini unutuyor. Bu durumda görsellestirme egsersizleri ile arkadan gelecek hareketi hatirlatma çok yararli olabilir. Bunun için anne baba çocukla birlikte her gün oturup ertesi gün okulda neler olacagini, güzel seyleri zor seyleri, çocugun nelerden hoslanip nelerden hoslanmayacagini konusurlar. Bundan önce genellikle serbest oyun ile baslamak çocugun güvenini yerlestirecegi ve genel bilissel/duyussal becerilerini arttiracagi için yararlidir. Bu aktivitenin yarari anne baba ve çocuk için birlikte yarin olacaklarin bir senaryosunu sanki televizyondaymis gibi gözlerinin önüne getirebilmektir. Bu görsellestirme sayebinde çocuk yarin için daha iyi hazirlanabilir ve yapmasi gerekenleri siralamayi ögrenebilir.

Baska bir örnekte çocuk disari çikmak istiyorsa ve yine siralama/düzenleme güçlügü varsa onun disari çikma istegi ve motivasyonunu kullanarak çikmadan önce bazi seyler yapmasini isteyebilirsiniz. Bu sayede planlamayi, siralamayi ve daha dikkatli olmayi ögrenebilir.

Onlarla etkilesim biçiminizi çocuklarin gereksinimlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Örnegin duyma algilama sorunu olan çocuklarla hizli hizli konusmakla onlara ulasamazsiniz. Sakince ve yavas sesle kisa bölümlarla konusursaniz dikkatlerini toplamalarina yardimci olabilirsiniz. Ayrica bu çocuklarin çogunun görsel taraflari güçlü oldugu için onlara hem sözel hem görsel olarak yaklasabilirsiniz. Örnegin bir seyi hem gösterip hem de ismini söyleyebilirsiniz.

Hareketleri sözcükleri ve görselleri birlikte kullanabileceginiz diger çocuklar da görsel algi bakimindan zayif ama duyarak algi bakimindan güçlü olan çocuklardir. Özetle öncelikle kuvvetli olan bir alani bulup bunu araç olarak ve pekistirme ve motivasyon için kullanabilirseniz çocuklarin dikkat sorunlarini asabildiklerini göreceksiniz. Bütün zamaninizi bir güçlügün düzeltilmesine harcayacaginiza zamaninizin yarisini var olabilecek birden fazla güçlü alanin gelistirilmesine yönelik olarak harcaya bilirsiniz. Böylelikle çocuk kendi dogal marifetlerini kullanark ve daha da gelistirerek kenidne güvenini kazanacaktir.

Kaynak: Stanley I. Greenspan, M.D., the author of The Child with Special Needs, is a clinical professior of psychiatry, behavioral sciences, and pediatrics at the George Washington University Medical School.



YouTube Kanalımıza Abone Ol

WhatsApp Gruplarımız

1. Sınıf WhatsApp Grubu

1. Sınıf WhatsApp Grubu -2

2. Sınıf WhatsApp Grubu

2. Sınıf WhatsApp Grubu -2

3. Sınıf WhatsApp Grubu (Dolu)

3. Sınıf WhatsApp Grubu -2

4. Sınıf WhatsApp Grubu (Dolu)

4. Sınıf WhatsApp Grubu -2

WhatsApp Kanalımız

FaceBook Grubumuz

İnstagramda Takip Et


Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi adlı dosyayı indir.
2023-2024 Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi 2023-2024 Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi adlı dosya bu içerikte yer almaktadır.
Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi adlı dosya 23-09-2021, 21:39 tarihinde admin tarafından eklenmiştir. Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi adlı dosya Eğitim Kategorileri / Makaleler kategorisinde yer almaktadır ve bugüne kadar 406 defa ziyaret edilmiştir.
Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi adlı dosyamızı google da aramak için Dikkat Sorunu Olan Çocukların Eğitimi

Konu Etiketleri:


Üzgünüz !

Bu Konuya Henüz Bir Yorum Yapılmamış. Belki Sen Yorum Atarsan Bize Destek Olabilirsin. Yazarlarmız Sizler İçin Çalışmakta ve Bir Teşekkürü Çok Görmeyiniz.

NOT: Sol Tarafta Konuyu Beğeniyseniz Oy Vermeyi Unutmayınız.


Yeni Yorum Ekle !

Bu Konuya Siz Yorum Yapabilirsiniz. Yorum Atarak Bizlere Katkıda Bulunabilirsiniz.. Yazarlarmız Sizler İçin Çalışmakta ve Bir Teşekkürü Çok Görmeyiniz.

NOT: Sol Tarafta Konuyu Beğeniyseniz Oy Vermeyi Unutmayınız.




Güvenlik Sorusu : Ülkemizin başkenti neresidir?