Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği

426 Görüntülenme
0 Yorum

Yöneticiye Bildir


Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği

Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği (1)


Yayın : Resmi Gazete 

Yayım Tarihi ve Sayısı : 05/04/1982 - 17655 

Numarası : 

BİRİNCİ BÖLÜM 
 
 GENEL HÜKÜMLER 

Amaç: 
 Madde 1 - 
Bu Yönetmeliğin amacı;
 a. Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerin anlam ve önemine uygun olarak coşku ile kutlanmasını sağlamak ve böylece Büyük Atatürk'e ve ilkelerine bağlılığı geliştirmek ve ulusal birliği pekiştirmek,
 b) Bu günlerde yapılacak törenleri düzenlemek, koordinatör bakanlığı belirlemek, resmi ve özel kuruluşların bu konuyla ilgili hizmetlerinde birlik ve beraberliği sağlamak,
 c) Törenlerle ilgili düzenlemelere dayanak olacak esasları belirlemektir.
 
 Kapsam: 
 Madde 2 - Bu yönetmelik; mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde yapılacak törenlerin düzenlenmesinde uygulanacak esas ve usulleri kapsar.
 
 Yasal Dayanak: 
 Madde 3 - Bu yönetmelik 1624 sayılı Dahiliye Vekaleti Merkez Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanun'a 4445 sayılı Kanunla eklenen ek maddeye dayalı olarak hazırlanmıştır.
 
 Koordinatör Bakanlık: 

 Madde 4 - Bu yönetmeliğin uygulanmasında koordinatör bakanlık İçişleri Bakanlığıdır. 

İKİNCİ BÖLÜM
 
 KUTLAMA KOMİTELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YETKİLERİ 

Kutlama Komiteleri: 
 Madde 5 - İl ve ilçelerde yönetmelik kapsamına giren törenler mülki idare amirinin veya görevlendireceği kişinin başkanlığında, garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, jandarma ve Emniyet teşkilatı ile Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlığı temsilcilerinden oluşur. Kutlama komitelerine, törenlerin düzenleme ve yürütülmesine katkısı olabilecek Bakanlık ve kuruluş temsilcileri ile danışman kişiler de çağırılabilir. Komite toplantılarına katılmak zorunludur. (1)
 
 Komitelerin Görev, Yetki ve Çalışma Usulleri: 
 Madde 6 - Kutlama komiteleri, başkanın çağrısı üzerine toplanır. Komiteler bu yönetmelik esasları dahilinde:
 a. Kutlama günlerinin özelliğine ve mahallin durumuna göre törenlerin başlayış ve bitiş saatlerini belirler,
 b. Tören ve gösteri programlarını hazırlar,
 c. Törenlerin amaçlarına uygun ve istismara yol açmayacak biçimde kutlanabilmesi için gerekli önlemleri alır,
 d. Yapılacak çalışmaların zamanlamasını yapar, gereken araç ve gereçleri sağlar. Kutlamalara katkısı bulunabilecek diğer kuruluşlar ve kişiler komitece verilecek görevleri yapmakla yükümlüdürler. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
 
 TÖRENLERDE UYGULANACAK GENEL ESASLAR 

Kurtuluş Günleri: 
 Madde 7 - Mahalli kurtuluş günleri aşağıdaki şekilde kutlanır:
 a. Atatürk Anıtlarına veya Büstlerine çelenk koyma töreni ve İstiklal Marşı ile göndere bayrak çekilmesi,
 b. Mahalli Mülki İdare Amirinin tebrikleri kabul töreni, Mülki idare amiri makamında, garnizon komutanı veya temsilcisi ile belediye başkanı ile birlikte EK 1 deki listede gösterilen sıraya göre tebrikleri kabul eder.
 c. Türk Silahlı Kuvvetlerine şükran ziyaretinde bulunulması, Belediye Başkanı, yanında il genel meclisinin törenin yapıldığı ilçeden seçilmiş üyeleri ile belediye encümen üyeleri olduğu halde garnizon komutanlığını ziyaret ederek, garnizon komutanının şahsında Türk Silahlı Kuvvetlerine
 şehir halkının şükran duygularını iletir.
 d. Kurtuluş gününün kutlanması, Mülki idare amiri yanında garnizon komutanı veya temsilcisi ve belediye başkanı olduğu halde tören geçişine katılanların ve halkın kurtuluş günlerini kutlar. Kutlama esnasında sağda mülki idare amiri, ortada garnizon komutanı veya temsilcisi, solda belediye başkanı bulunur.
 e. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması, Kutlama komitesince seçilecek bir kişi tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılır. Konuşma metni törenden üç gün önce kutlama komitesi başkanlığına verilir, kutlama komitesince uygun görülmesi halinde konuşma yapılır ve konuşma metninin bir sureti dosyasında saklanır.
 f. Tören geçişinin yapılması, Tören geçişi mahalli mülki idare amiri, garnizon komutanı veya temsilcisi
 ile belediye başkanı tarafından şeref tribününde ayakta kabul edilerek selamlanır. Geçiş esnasında sağda garnizon komutanı, ortada mülki idare amiri, solda belediye başkanı bulunur. Şeref tribününde EK 1 listedeki kişilere, şeref tribününün durumuna göre sıra ile yer verilir.
 g. Programda yer alan diğer faaliyetler uygulanır.
 
 Atatürk Günleri: 

 Madde 8 - Atatürk günleri, Ulu Önder Atatürk'ün ziyaret ettikleri yerlerde, ziyaret tarihinde aşağıda belirtilen biçimde yapılacak törenlerle kutlanır:
 a. Atatürk Anıtlarına veya Büstlerine çelenk koyma töreni ve İstiklal Marşı ile bayrağın göndere çekilmesi,
 b) Atatürk günü ile ilgili faaliyetlerin bir programa bağlanarak uygulanması, Bu günlerin kutlanması ile ilgili olarak yapılacak gösteriler, bilimsel toplantı ve konferanslar ve diğer faaliyetler uygulanır. 

Tarihi Günler: 
 Madde 9 - Ulusal tarihimizde önemli yeri bulunan tarihi günlerin yıldönümleri aşağıda belirtilen biçimde yapılacak törenlerle kutlanır:
 a) Atatürk Anıtlarına veya Büstlerine çelenk koyma töreni ve İstiklal Marşı ile bayrağın göndere çekilmesi,
 b) Tarihi günlerle ilgili faaliyetlerin bir programa bağlanarak uygulanması, Bu günlerin kutlanması ile ilgili olarak yapılacak gösteri, bilimsel toplantı ve konferanslarla, diğer faaliyetler uygulanır. 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
 
 ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER 

Çelenklerin Konulması: 
 Madde 10 - Çelenkler, 4/9/1973 gün ve 7/7058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Resmi Bayramlar ve Anma Günlerinde Anıtlara Konulacak Çelenklerin Hazırlanması, Taşınma ve Sunulması Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre konulur. Çelenk koyma anında sağda mülki idare amiri, ortada garnizon komutanı veya temsilcisi, solda belediye başkanı bulunur. 

Atatürk Büst ve Resimlerinin Taşınmaması: 
 Madde 11 - Bu Yönetmeliğe göre düzenlenecek törenlerde Atatürk Büst ve Resimleri el ve araçlarda taşınamaz. 

Tören Yeri: 
 Madde 12 - Düzenlenecek programlara göre açık alanlarda yapılacak törenlerin, Atatürk Anıtlarının veya Büstlerinin bulunduğu alanlarda yapılmasına özen gösterilir. 

Törenlerin Bir Kısmının Yapılamaması: 
 Madde 13 - Hava koşullarının uygun bulunmaması halinde, açık alanlarda yapılacak olan gösteriler, kutlama komitelerince iptal edilir, ancak günün anlam ve önemini belirten programların diğer kısımları uygun görülen kapalı yerlerde yapılır. 

Tören Süresi: 
 Madde 14 - Bu Yönetmeliğe göre yapılacak törenler bir günü geçemez. 

Bayrağın Göndere Çekilişi: 
 Madde 15 - Bayrak, varsa bando eşliğinde, törene katılanlar ve halk tarafından söylenen İstiklal Marşı ile göndere çekilir. 

Kutlama Törenleri Süresinde Yapılan Çeşitli Düzenlemeler: 
 Madde 16 - Tugay ve eşidi askeri birlikler ile daha üst komutanlıkların bulunduğu garnizonlar ve bu gösterileri yapabilecek imkanlara sahip mahalli merkezlerde, garnizon komutanlığı veya mülki idare amirinin alacağı tertip ve düzenle, halkın görebileceği yerlerde, bando konseri, bando ve tören bölüğü gösteri yürüyüşü ve hava kararınca fener alayları düzenlenebilir. 

Resmi ve Özel Binalarda Düzenleme: 
 Madde 17 - Kutlama törenlerinin başlangıç ve bitiş saatleri arasında resmi daire, özel kuruluşlar, müesseseler ve askeri birlik, kurum ve karargahlar bayraklarla donatılır, geceleri de aydınlatılır.
 Atatürk günlerinde şehrin cadde ve meydanları Atatürk'ün vecizeleri ile süslenir.
 
 Bucak, Kasaba ve Köylerde Yapılacak Düzenleme: 
 Madde 18 - Bucak, kasaba ve köylerde yapılacak törenler, bağlı bulundukları il veya ilçe kutlama komitelerince; bu Yönetmelik esaslarına uygun olarak ve mahallin özelliklerine göre düzenlenip, uygulanır.
 
 Alt Komiteler: 

 Madde 19 - Kutlama komiteleri, kutlama günlerinin özelliklerine göre programların hazırlanmasında alt komiteler oluşturabilir.
 
 Yürürlük: 
 Madde 20 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
 
 Yürütme: 
 Madde 21 - Bu Yönetmeliği Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 
 (1) Her ne kadar bu yönetmeliğin dayanağını teşkil eden 1624 ve 4445 sayılı kanunlar yürürlükten kaldırılmış ise de 3152 sayılı kanunun geçici 4 üncü maddesi gereğince, yeni yönetmelik çıkartılıncaya kadar bu yönetmeliğin 3152 sayılı kanuna aykırı olmayan hükümleri yürürlüktedir.


Dosyayı İndir

Boyut: [6.49 Kb] (İndirilme: 19)

YouTube Kanalımıza Abone Ol

WhatsApp Gruplarımız

1. Sınıf WhatsApp Grubu

1. Sınıf WhatsApp Grubu -2

2. Sınıf WhatsApp Grubu

2. Sınıf WhatsApp Grubu -2

3. Sınıf WhatsApp Grubu (Dolu)

3. Sınıf WhatsApp Grubu -2

4. Sınıf WhatsApp Grubu (Dolu)

4. Sınıf WhatsApp Grubu -2

WhatsApp Kanalımız

FaceBook Grubumuz


Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği adlı dosyayı indir.
2023-2024 Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği 2023-2024 Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği adlı dosya bu içerikte yer almaktadır.
Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği adlı dosya 8-07-2021, 19:05 tarihinde admin tarafından eklenmiştir. Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği adlı dosya Eğitim Kategorileri / Kanun Yönetmelik kategorisinde yer almaktadır ve bugüne kadar 426 defa ziyaret edilmiştir.
Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği adlı dosyamızı google da aramak için Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği

Konu Etiketleri:

Benzer İçerikler:
  • Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun
  • Türkiye de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Kanun
  • Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkında Yönetmelik
  • Türk Bayrağı Kanunu
  • Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun
  • Tebligat Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
  • Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi hakkında Kanun
  • Tebligat Kanunu
  • Resmi veya Özel Öğretim Kurumlarının Hapishane, İçkili Yer ve Umuma Açık Yerlere Olan Uzaklıklarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik
  • Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği
  • Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği
  • İlköğretim, Lise ve Dengi Okullar Eğitici Çalışmalar Yönetmeliği
  • Öğretmen Evleri Lokaller ve Eğitim Merkezleri Sosyal Tesisleri Yönetmeliği
  • Okullarda Çıkarılacak Dergi, Gazete ve Yıllıklar Hakkında Yönetmelik
  • Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu
  • Öğrencilerle İlgili Bazı Basılı Evrakın Milli Eğitim Bakanlığınca Hazırlanması, Bastırılması ve Satılması Hakkında Kanun
  • Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
  • Özel Öğretim Kurumları Kanunu
  • TC Anayasası
  • Okul Pansiyonları Kanunu

  • Üzgünüz !

    Bu Konuya Henüz Bir Yorum Yapılmamış. Belki Sen Yorum Atarsan Bize Destek Olabilirsin. Yazarlarmız Sizler İçin Çalışmakta ve Bir Teşekkürü Çok Görmeyiniz.

    NOT: Sol Tarafta Konuyu Beğeniyseniz Oy Vermeyi Unutmayınız.


    Yeni Yorum Ekle !

    Bu Konuya Siz Yorum Yapabilirsiniz. Yorum Atarak Bizlere Katkıda Bulunabilirsiniz.. Yazarlarmız Sizler İçin Çalışmakta ve Bir Teşekkürü Çok Görmeyiniz.

    NOT: Sol Tarafta Konuyu Beğeniyseniz Oy Vermeyi Unutmayınız.




    Güvenlik Sorusu : Ülkemizin başkenti neresidir?