Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun

464 Görüntülenme
0 Yorum

Yöneticiye Bildir


Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun

Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun

Yayın : Resmi Gazete 

Yayım Tarihi ve Sayısı : 03/11/1928 - 1030 

Numarası : 1353

Madde 1 - Şimdiye kadar Türkçe’yi yazmak için kullanılan Arap harfleri yerine Latin esasından alınan ve merbut cetvelde şekilleri gösterilen harfler (Türk harfleri) unvan ve hukuku ile kabul edilmiştir.
 
 Madde 2 - Bu Kanunun neşri tarihinden itibaren Devletin bütün daire ve müesseselerinde ve bilcümle şirket, cemiyet ve hususi müesseselerde Türk harfleriyle yazılmış olan yazıların kabulü ve muameleye konulması mecburidir.
 
 Madde 3 - 
Devlet dairelerinin her birinde Türk harflerinin Devlet muametına tatbiki tarihi 1929 Kanunusanisinin birinci gününü geçemez. Şu kadarki evrakı tahkikiye ve fezlekelerinin ve ilamların ve matbu muamelat cetvel ve defterlerinin 1929 Haziran iptidasına kadar eski usulde yazılması caizdir.

Verilecek tapu kayıtları ve senetleri ve nüfus ve evlenme cüzdanları ve kayıtları ve askeri hüviyet ve terhis cüzdanları 1929 Haziranı iptidasından itibaren Türk harfleriyle yazılacaktır.
 
 Madde 4 - 
Halk tarafından vakı müracaatlardan eski Arap harfleriyle yazılı olanlarının kabulü 1929 Haziranının birinci gününe kadar caizdir. 1928 senesi Kanunuevvelinin iptidasından itibaren Türkçe hususi veya resmi levha, tabela, ilan, reklam ve sinema yazıları ile kezalik Türkçe hususi, resmi bilcümle mevkut, gayrı mevkut gazete, risale ve mecmuaların Türk harfleriyle basılması ve yazılması mecburidir.
 
 Madde 5 - 1929 Kanunusanisi iptidasından itibaren Türkçe basılacak kitapların Türk harfleriyle basılması mecburidir.
 
 Madde 6 - Resmi ve hususi bütün zabıtlarda 1930 Haziranı iptidasına kadar eski Arap harflerinin stenografi makamında istimali caizdir. Devletin bütün daire müesseselerinde kullanılan kitap, kanun, talimatname, defter, cetvel kayıt ve sicil gibi matbuaların 1930 Haziranı iptidasına kadar kullanılması caizdir.
 
 Madde 7 - Para ve hisse senetleri ve bonolar ve esham ve tahvilat ve pul ve sair kıymetli evrak ile hukuki mahiyeti haiz bilcümle eski vesikalar değiştirilmedikleri müddetçe muteberdirler.
 
 Madde 8 - Bilümum bankalar, imtiyazlı ve imtiyazsız şirketler, cemiyetler ve müesseselerin bütün Türkçe muamelatına Türk harflerinin tatbikı 1929 Kanunu sanisinin birinci gününü geçemez. Şu kadar ki halk tarafından mezkür müesseselere 1929 Haziranı iptidasına kadar eski Arap harfleriyle müracaat vakı olduğu takdirde kabul olunur. Bu müesseselerin ellerinde mevcut eski Arap harfleriyle basılmış defter, cetvel, katalog, nizamname ve talimatname gibi matbuaların 1930 Haziranı iptidasına kadar kullanılması caizdir.
 
 Madde 9 - Bütün mekteplerin Türkçe yapılan tedrisatında Türk harfleri kullanılır. Eski harflerle matbu kitaplarla tedrisat icrası memnudur.
 
 Madde 10 - Bu Kanun neşri tarihinden muteberdir.
 
 Madde 11 - 
Bu Kanunun ahkamını icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.


Dosyayı İndir

Boyut: [25 Kb] (İndirilme: 20)

YouTube Kanalımıza Abone Ol

WhatsApp Gruplarımız

1. Sınıf WhatsApp Grubu

1. Sınıf WhatsApp Grubu -2

2. Sınıf WhatsApp Grubu

2. Sınıf WhatsApp Grubu -2

3. Sınıf WhatsApp Grubu (Dolu)

3. Sınıf WhatsApp Grubu -2

4. Sınıf WhatsApp Grubu (Dolu)

4. Sınıf WhatsApp Grubu -2

WhatsApp Kanalımız

FaceBook Grubumuz

İnstagramda Takip Et


Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun adlı dosyayı indir.
2023-2024 Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun 2023-2024 Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun adlı dosya bu içerikte yer almaktadır.
Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun adlı dosya 8-07-2021, 19:09 tarihinde admin tarafından eklenmiştir. Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun adlı dosya Eğitim Kategorileri / Kanun Yönetmelik kategorisinde yer almaktadır ve bugüne kadar 464 defa ziyaret edilmiştir.
Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun adlı dosyamızı google da aramak için Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun

Konu Etiketleri:

Benzer İçerikler:
  • Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun
  • Türk Bayrağı Kanunu
  • Tebligat Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
  • Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkında Yönetmelik
  • Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği
  • Türkiye de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Kanun
  • Tebligat Kanunu
  • Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi hakkında Kanun
  • Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu
  • Okullarda Çıkarılacak Dergi, Gazete ve Yıllıklar Hakkında Yönetmelik
  • Öğrencilerle İlgili Bazı Basılı Evrakın Milli Eğitim Bakanlığınca Hazırlanması, Bastırılması ve Satılması Hakkında Kanun
  • Resmi veya Özel Öğretim Kurumlarının Hapishane, İçkili Yer ve Umuma Açık Yerlere Olan Uzaklıklarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik

  • Üzgünüz !

    Bu Konuya Henüz Bir Yorum Yapılmamış. Belki Sen Yorum Atarsan Bize Destek Olabilirsin. Yazarlarmız Sizler İçin Çalışmakta ve Bir Teşekkürü Çok Görmeyiniz.

    NOT: Sol Tarafta Konuyu Beğeniyseniz Oy Vermeyi Unutmayınız.


    Yeni Yorum Ekle !

    Bu Konuya Siz Yorum Yapabilirsiniz. Yorum Atarak Bizlere Katkıda Bulunabilirsiniz.. Yazarlarmız Sizler İçin Çalışmakta ve Bir Teşekkürü Çok Görmeyiniz.

    NOT: Sol Tarafta Konuyu Beğeniyseniz Oy Vermeyi Unutmayınız.




    Güvenlik Sorusu : Ülkemizin başkenti neresidir?